Welkom bij het Graetheidecomit√© 

Op deze web-site vindt U veel informatie over Graetheide (het groene hart van Sittard-Geleen), waaronder actuele informatie over alle plannen om er industrie te vestigen. Ook vindt U er veel foto's uit het gebied en verhalen en foto's uit het verleden

 

De Lexhy niet nodig voor uitbreiding Chemelot-campus

In mei 2016 kwam Chemelot met plannen voor een groei van de Campus met 1400 mensen in de periode tot 2025. Chemelot verwacht tussen 7,4 en 13,2 hectare op de Lexhy (ten noorden van de Urmonderbaan) nodig te hebben voor die uitbreiding. Het adviesbureau BCI (Buck Consultants International) kreeg van de gemeente en de provincie de opdracht om dit te controleren en uit te werken. In april kwam BCI met de conclusie dat tussen 10,5 en 35 hectare op de Lexhy nodig zou zijn. Hier moeten dan pilot-plants (kleine proeffabriekjes) en kleine productie-plants gebouwd worden. In 2023 zou op de Lexhy begonnen moeten worden.

Uit het eindrapport (juli 2017) van BCI blijkt echter dat driekwart van de ruimte gebruikt zal worden voor produktie-bedrijven. Het wordt dus helemaal geen resarch-campus maar een gewoon industrie-terrein! De verwachte uitbreiding op het gebied van onderzoek en ontwikkeling kan best nog op de huidige Campus. Daar is nog 12 hectare beschikbaar. En voor produktiebedrijven zou in eerste instantie naar bestaande industrie-terreinen gekeken moeten worden. De noodzaak voor uitbreiding op de Lexhy is in het geheel niet aangetoond. Meer informatie over het standpunt van het Graetheidecomité vindt u hier.

Meer informatie over wat vooraf ging vindt u hier.. Een discussietussen Chemelot en het Graetheidecomit√©, uitgezonden door L1, vindt u hier.

In februari 2020 bleek uit het masterplan van DSM/Chemelot dat de Lexhy tot 2030 niet nodig is. Van de planning van BCI klopt dus niet veel. Meer informatie hier.  

 

De planning van de groei van de Chemelot-campus van BCI (1400 mensen erbij in 2025) wordt nog overtroffen door de verwachting van het provinciebestuur. Gedeputeerde Burlet verwacht in de komende 3 jaar een groei met 1800 mensen. De realiteit is dat volgens de officiele cijfers van de provincie de Campus in 2018 met 33 personen groeide. Een groei van 600 per jaar lijkt ons ongeloofwaardig.