Welkom bij het Graetheidecomité 

Op deze web-site vindt U veel informatie over Graetheide (het groene hart van Sittard-Geleen), waaronder actuele informatie over alle plannen om er industrie te vestigen. Ook vindt U er veel foto's uit het gebied en verhalen en foto's uit het verleden.  

 

Graetheidecomité tegen recycling-fabriek op de Chemelot-Campus.

Op de Chemelot-Campus is een fabriek gepland waarin PET (een kunststof die o.a. voor limonadeflessen gebruikt wordt) gerecycled wordt. Het Graetheidecomité is van mening dat die fabriek niet op de Campus thuishoort maar op een fabrieksterrein. We hebben daarom een zienswijze ingediend bij de proviincie. Meer info hier.

 De provincie heeft de bezwaren van het Graetheidecomité tegen de bouw van een PET-fabriek op de Campus afgewezen. Met de bouw is al begonnen. Het Graetheidecomité vindt dat er beter geregeld moet worden wat er op de Campus mag en niet mag. De gemeente zal duidelijk moeten maken of industrie op de Lexhy mag. Lees hier meer.

 

De Lexhy niet nodig voor uitbreiding Chemelot-campus

In mei 2016 kwam Chemelot met plannen voor een groei van de Campus met 1400 mensen in de periode tot 2025. Chemelot verwacht tussen 7,4 en 13,2 hectare op de Lexhy (ten noorden van de Urmonderbaan) nodig te hebben voor die uitbreiding. Het adviesbureau BCI (Buck Consultants International) kreeg van de gemeente en de provincie de opdracht om dit te controleren en uit te werken. In april kwam BCI met de conclusie dat tussen 10,5 en 35 hectare op de Lexhy nodig zou zijn. Hier moeten dan pilot-plants (kleine proeffabriekjes) en kleine productie-plants gebouwd worden.

Uit het eindrapport (juli 2017) van BCI blijkt echter dat driekwart van de ruimte gebruikt zal worden voor produktie-bedrijven. Het wordt dus helemaal geen resarch-campus maar een gewoon industrie-terrein! De verwachte uitbreiding op het gebied van onderzoek en ontwikkeling kan best nog op de huidige Campus. Daar is nog 12 hectare beschikbaar. En voor produktiebedrijven zou in eerste instantie naar bestaande industrie-terreinen gekeken moeten worden. De noodzaak voor uitbreiding op de Lexhy is in het geheel niet aangetoond. Meer informatie over het standpunt van het Graetheidecomité vindt u hier.

Meer informatie over wat vooraf ging vindt u hier.. Een discussietussen Chemelot en het Graetheidecomité, uitgezonden door L1, vindt u hier.

   

Graetheidecomité schrijft brief aan provincie over Graetheide en de Lexhy

Het Graetheidecomité heeft aan de informateurs van Provinciale Staten een brief geschreven met wensen over het coaltie-akkoord. Dit programma van wat er in de komende 4 jaar in Limburg moet gebeuren wordt opgesteld door de partijen die het college van Gedeputeerde Staten gaan vormen. Het Graetheidecomité vraagt hierin o.a. om op de Lexhy geen fabrieken toe te staan. Meer leest u hier.