DSM en Graetheide
Een stuk van Graetheide (215 ha) gelegen tussen A2 en Julianakanaal is al sinds 1969 gereserveerd als potentieel industrieterrein voor DSM. In alle provinciale plannen sinds die tijd is het voor DSM gereserveerd. Geen enkele betrokken gemeente is tot nu toe echter ingegaan op het verzoek van DSM en de provincie om de bestemming van het terrein te veranderen in industrie.
Het Graetheidecomité verzet zich sinds haar oprichting in 1976 tegen zware chemische industrie op Graetheide omdat de regio al veel te vol zit met bebouwing, industrie en infrastructuur. Een tweede chemisch complex, naast Chemelot in Geleen, is teveel van het goede. In de loop van de laatste 30 jaar zijn vele discussies in Provinciale Staten en gemeenteraden geweest en verschillende procedures voor het gerecht en bij de Raad van State.
Rond 2000 werd steeds duidelijker dat DSM Graetheide niet nodig zou hebben. Het duurde tot 2005 voordat DSM toegaf het in elk geval niet nodig te hebben voor het oorspronkelijke doel, zware chemische industrie. Maar daarna probeert DSM samen met de provincie om allerhand andere industriële activiteiten op Graetheide te vestigen.
In april 2011 sloot de provincie met DSM een contract waar in staat dat DSM tot 2026 het alleenrecht heeft om een gebiedsontwikkeling voor Graetheide en de Lexhy op te stellen. Geen enkele industriesoort wordt uitgesloten. Protesten van de gemeenteraad van Sittard-Geleen hielpen niet..Eind 2014 werd in Provinciale Staten afgesproken dat er een Structuurvisie voor het gebied rond Chemelot moet komen. De gemeente Sittard-Geleen is hier verantwoordelijk voor, maar vraagt begin 2015 aan Chemelot om eerst de behoeften van de bedrijven op Chemelot duidelijk te maken. Medio 2015 komt Chemelot met het idee op de Lexhy de Campus verder te ontwikkelen en Graetheide te reserveren voor later. De studie over de toekomst van Graetheide en de Lexhy zou begin 2016 klaar moeten zijn, maar is pas in 2021 afgerond. De conclusie was dat Graetheide groen blijft en dat er dus geen industrie komt..DSM en Chemelot zetten hiervoor een handtekening onder de Gebiedsvisie en er werd een iep geplant op Graetheide om dit heugelijke feit te vieren.