Omgevingsvisie
De gemeente Sittard-Geleen werkt aan een Omgevingsvisie waarvan een eerste versie in september 2024 gepubliceerd werd. Iedereen kan zijn mening hierover kenbaar maken en begin 2025 zal de gemeenteraad de definitieve omgevingsvisiee vaststellen. In de visie wordt vastgelegd wat de gemeente belangrijk vindt om de komende 15 jaar te realiseren. Het gaat dan over zaken als grindwinning op Graetheide en de uitbreiding van Chemelot en nieuwe electriciteitsstations op de Lexhy.
Meer informatie vindt u op de website van de gemeente
Gebiedsvisie omgeving Chemelot
In 2009 werd door de gemeente Sittard-Geleen en de provincie afgesproken dat er een gebiedsvisie moet komen voor het gebied ten noorden van Chemelot. In deze gebiedsvisie moet vastgelegd worden waar industrie mag komen (en wat voor soort industrie), waar natuurontwikkeling moet komen en welk gebied voor landbouw bestemd is. Ook wegen en woningen moeten in deze visie opgenomen worden.
De gemeente heeft het maken van deze gebiedsvisie jarenlang voor zich uit geschoven. De eerste aanzet was in 2017 een studie van het adviesbureau BCI (Buck Consultants International) naar de mogelijkheden van uitbreiding van DSM. Gekozen werd voor uitbreiding op de Lexhy, het gebied langs de Urmonderbaan, noordelijk van het huidige terein. In 2018 publiceerde de gemeente de “Strategische gebiedsvisie Chemelot en omgeving”. Op deze visie kwam veel kritiek omdat ze voor het overgrote deel ging over de belangen van DSM en Chemelot en nauwelijks rekening hield met andere belangen. Op aandringen van het Graetheidecomité werd het landschapsadviesbureau Heuschen-Copier ingeschakeld om een inventarisatie te maken van de mogelijkheden tot verbetering van natuur en landschap in het gebied. Deze verscheen in 2019. Ook publiceerde DSM toen het Masterplan Chemelot 2030 waarin geconcludeerd werd dat tot 2030 er op Chemelot waarschijnlijk nog voldoende ruimte aanwezig is maar dat daarna vanwege de overschakeling op klimaat-neurale productie er meer ruimte nodig is.
Begin 2020 werd er dan eindelijk gestart met het opstellen van een gebiedsvisie. Dit gebeurt door de provincie, de gemeenten Sittard-Geleen en DSM/Chemelot en twee adviesbureau’s. Eind 2021 werd de Gebiedsvisie naar de gemeenteraden gestuurd voor goedkeuring.