Demonstraties voor beter natuurbehoud in Omgevingsvisie
Demonstraatie bij gemeentehuis.
De natuur- en milieuorganisaties hielden op 13 maart 2025 een protestdemonstratie tegen de Omgevingsvisie omdat de gemeente veel te veel natuur wil opofferen. Het gaat dan om de grindwinning op Graetheide, uitbreiding van Chemelot op de Lexhy, vakantiewoningen op de Schwienswei, en de industriële bestemming van de Yard bij Nieuwstadt. Het Graetheidecimité was mede organisator van de demonstratie, Bij de demonstratie waren ongeveer 80 mensen aanwezig, velen met spandoeken en borden met hun bezwaren. De gemeente was op alles voorbereid. Er waren 7 politieagenten, 2 boa’s en 4 beveiligers aanwezig. Men verwachtte blijkbaar relletjes. Ook werden mensen de toegang tot de vergadering van de gemeenteraad geweigerd omdat de zaal vol zou zitten. Dat was duidelijk niet waar en na tussenkomst van het Graetheidecomité werd de deur toch geopend.
Protestmarsnaar het Lexhybos
Op 22 maart 2025 vond er een demonstratie plaats tegen de plannen van de gemeente Sittard-Geleen om het mogelijk te maken dat een deel van het Lexhybos gekapt zou kunnen worden voor de uitbreiding van de Chemelot-campus. De demonstratie was georganiseerd door het Graetheidecomité en de actiegroep “Red het Lexhybos”. Ongeveer 100 demonstranten liepen van de Bloemenmarkt in Geleen-Lindenheuvel naar het Lexhybos. De demonstranten benadrukten opnieuw hun bezorgdheid over de plannen voor de Chemelot-uitbreiding en de negatieve gevolgen voor de lokale natuur.
Activisten bezetten Lexhybos uit protest tegen kappen voor Chemelot-uitbreiding
Het Lexhybos werd bezet door ongeveer twintig activisten van de actiegroep “Red het Lexhybos” Ze werden gesteund door het Graetheidecomité en door andere natuur- en milieuorganisaties,. De demonstranten klommen in de bomen en boden boomklimtrainingen aan voor omwonenden. De actie richtte zich tegen het door de gemeente toelaten van kap van delen van het bos voor de uitbreiding van de Chemelot Campus. De activisten eisen dat de gemeenteraad van Sittard-Geleen het volledige Lexhybos opneemt in de Omgevingsvisie 2040 en het beschermt tegen verdere verwoesting. De bezetting, die tot 16:00 uur duurde, is bedoeld om een krachtig signaal af te geven tegen de plannen die dit waardevolle natuurgebied bedreigen.Ondanks eerdere oproepen van bewoners en milieuorganisaties heeft de gemeente Sittard-Geleen de waarde van het bos nog niet voldoende erkend in de plannen voor de Omgevingsvisie 2040. “Met deze actie willen we duidelijk maken dat natuur behouden moet blijven en niet moet wijken voor economische belangen,” zegt een van de activisten. “Als de huidige Omgevingsvisie wordt aangenomen, verdwijnt veel van dit unieke stuk natuur voorgoed. In tijden van de natuur- en klimaatcrisis mogen economische belangen niet zwaarder wegen dan biodiversiteit en leefbaarheid.” De bezetting is een vervolg op eerdere protesten en maakt deel uit van een bredere campagne tegen de uitbreiding van de Chemelot Campus op die plaats, die volgens de activisten ten koste gaat van de natuur. Ze pleiten voor duurzame alternatieven, zoals de herontwikkeling van bestaand terrein, in plaats van het aantasten van groene ruimte.
Politie hooudt het goed in de gaten.
Bij het Lexhybos waren drie politieauto’s aanwezig omdat men blijkbaar bang was dat het uit de hand zou lopen. En dat terwijl het een voorbeeldige demonstratie was. De aktievoerders verzamelden zelfs alle zwerfvuil op de route van Lindenheuvel naar het Lexhybos.
Fotocredit: actiegroep Red het Lexhybos