Graetheidecomite
Het Graetheidecomité werd in 1976 opgericht toen de provincie in het Streekplan Westelijke Mijnstreek wilde vastleggen dat DSM op Graetheide zwaar-chemische industrie zou mogen bouwen. Het comité was opvolger van een aantal actiegroepen die zich vanaf ongeveer 1970 inzetten voor een groen Graetheide. Voorzitter werd Hub Bemelmans en die bleef dat tot 2008. De eerste grote actie was een demonstratieve bijeenkomst in de Sittardse schouwburg, die bezocht werd door 700 mensen. Ook daarna bleef het Graetheidecomité zich inzetten om zware chemische industrie op Graetheide te voorkomen. In de loop der jaren werden vele acties gevoerd, bezwaarschriften ingediend en procedures aangespannen. Bij de provincie leverde dat nooit veel resultaat op. Maar wel werd bereikt dat de gemeenten zich bijna altijd (afhankelijk van welke partij in het college zat) bleven verzetten en de bestemmingsplannen nooit gewijzigd werden. Nadat DSM in 2005 te kennen gaf zelf niet meer te willen bouwen op Graetheide werden door de provincie nieuwe plannen gelanceerd, zoals een grote researchcampus (Toptech) en ondergrondse energieopslag. Het Graetheidecomité blijft de ontwikkelingen kritisch volgen.
Het Graetheidecomité heeft in de loop der jaren het werkgebied uitgebreid naar de leefbaarheide in de omgeving van DSM, nu Chemelot. Het behoud van zo veel mogelijk natuur in de omgeving staat nu centraal, maar ook zaken ald de veiligheid rond Chemelot spelen een belangrijke rol.
Het archief van het Graetheidecomité over de periode 1976-2016 in het Archief de Domijnen in Sittard . en is daar in te zien.