Rabo 2

Leden van de Rabobank Zuid-Limburg West kunnen het Graetheidecomité financieel steunen door bij de Rabo Clubkas Campagne op ons te stemmen.U kunt stemmen vanaf 4 september. Ga naar rabobank.nl/clubsupport . U vindt ons door te zoeken op Graetheide. Deze website maar ook onze andere activiteiten.worden betaald met het sponsorgeld,

raboclubkas

 

 

 

Dorpen rond Graetheide in oude foto's

We hebben een groot aantal foto's van Graetheide en de omliggende plaatsen verzameld. Ze zijn allemaal gemaakt voor de oorlog. In die tijd was in de grotere steden de industriële ontwikkeling volop aan de gang. Ook Sittard begon al een beetje te lijken op wat het nu is. Het verschil met de dorpen was echter enorm. Daar was nog nauwelijks een straat geasfalterd; er was geen waterleiding en electrisch licht en de mensen leefden veelal (enkele hereboeren en andere notabelen uitgezonderd) op dezelfde manier als in de 19e eeuw.

Veel foto's zijn uit de periode 1927-1937. Ze zijn gemaakt door Jan de Jong (1898-1971), die vanaf 1927 fotograaf was bij uitgeverij De Spaarnestad. Hij reisde heel Zuid-Nederland af om foto's te maken voor de tijdschriften van die uitgeverij. Veel van zijn foto's hangen ook in het Limburgs Museum in Venlo (het Glazen Album).

Een aantal foto's is beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit is bij de beteffende foto's vermeld.


De omgeving van Graetheide voor 1920.

De laatste tijd kregen we door diverse mensen oude foto's toegestuurd. Ze zijn uit Sittard en de dorpen rond Graetheide en dateren bijna allemaal van voor 1920.


Carnaval in 1927

Hier ziet U foto's van carnaval in Sittard, Born, Holtum en Limbricht. alle foto's zijn uit 1927.


Langs de Maas.

De Maas was eeuwenlang een belangrijke verkeersader, maar bezorgde ook vaak overlast door overstromingen. U ziet hier foto's uit de tijd dat  er nog scheepvaart op de Maas was. En ook oude foto's van de veerponten in Berg en Obbicht.


Het rijke Roomse leven

In de twintiger en dertiger jaren speelde het religieuze leven een grote rol. Procesies en andere kerkelijke manifestaties trokken veel bezoek. De foto's zijn uit Sittard, Geleen en Born.


Oogstijd rond 1928

In de twintiger jaren begon de mechanisatie van de landbouw. Grote boeren maaiden het graan machinaal en huurden een dorsmachine om in de herfst de oogst te dorsen. Kleine boeren bleven het echter met de hand doen, sommigen zelfs tot on de jaren '50. De foto's geven een beeld van het boerenwerk rond 1928.


Opkomst industrie.

De industriële ontwikkeling begon in de Westelijke Mijnstreek pas na 1920 op gang te komen. In Maastricht was toen al bijna 100 jaar de aardewerkindustrie van Regout en in de Oostelijke Mijnstreek waren al diverse kolenmijnen in bedrijf. De foto's geven een beeld van de opkomst van industrie rond Graetheide.


Boerenleven anno 1930

Deze serie foto's geeft een aardig beeld van het leven in de dorpen rond Graetheide in de jaren 1927 tot 1932. Bijna iedereen was boer. De meesten hadden maar een klein boerderijtje en geen electrisch licht of waterleiding. Veel boeren hadden niet eens een paard; de koe werd gebruikt als trekdier.


Sittard rond 1930.

Sittard was aan het eind van de jaren twintig al een echt stadje, zeker vergeleken met de dorpen in de buurt. Er waren hotels, winkels en zelfs een lunchroom. De foto's zijn op veel plaatsen nog herkenbaar.

Limbricht, Nieuwstadt en Ophoven.

Hier ziet U foto's van Limbricht, Nieuwstadt en de buitenwijken van Sittard, zoals Ophoven.


Geleen, Stein en Elsloo

Deze serie bevat vooral foto's uit Geleen, Stein en Elsloo rond 1930. U ziet o.a de Kluis, kasteel Jansgeleen en de afbraak van woningen in Krawinkel die plaats moesten maken voor de Maurits.


Born, Grevenbicht en Obbicht

Deze serie bevat foto's uit Born, Grevenbicht en Obbicht uit de tijd rond 1930. U ziet mooie foto's van de kastelen van Born en Obbicht in oude glorie, van een gestrand schip op de Maas bij Grevenbicht en nog veel meer.


Urmond en Berg aan de Maas.

In deze serie vindt U vooral foto's uit Urmond en Berg aan de Maas. De meeste foto's zijn rond 1930 gemaakt. De moderne ontwikkeling was nog nauwelijks doorgedrongen tot de Maaskant.