Mislukte projecten
Ondergrondse energieopslag (OPAC)
Begin 2008 werd een plan voor een ondergrondse energieopslagcentrale gemaakt. Deze centrale dient om ‘s nachts goedkope electriciteit op te slaan en deze overdag weer te gebruiken. Dit opslaan gebeurt door water vanuit een groot bassin op te pompen naar een hoger gelegen bassin en overdag weer naar beneden te laten stromen. Het naar beneden stromende water drijft electrische generatoren aan. Het plan zou op het terrein van DSM op Graetheide gerealiseerd moeten worden. Een 30 ha groot bassin komt bovengronds en op 1400 meter diepte komt een evengroot bassin. De provincie stopte veel geld in het plan, maar trok in 2015 de stekker er uit. Meer informatie hier.
Jarenlang (van ca. 2005 tot eind 2011) werden er plannen gemaakt voor een golfbaan bij kasteel Limbricht en het Limbrichterbos. Veel kwam er niet van terecht; eind 2011 werd de stekker uit het project getrokken.Meer informatie: Golfbaan Landgoed Lemborgh
Ondergrondse CO2-Opslag (2009)
In 2009 kwam DSM-Agro met het voorstel om onder Urmond en Lindenheuvel CO2op te slaan op een diepte van 1700 meter. Na uitvoerig overleg met DSM en de andere initiatiefnemers van het project kwam het Graetheidecomité tot de conclusie dat dit project geen zin had omdat het niet paste in het landelijk beleid wat betreft CO2-opslag en omdat de methode veel riskanter is dan opslag in lege gasvelden. De minister heeft het project definitief gestopt. Meer informatie: Is opslag van CO2 in Geleen een goed idee? en Geen CO2 onder Urmond en Geleen
Winning schaliegas (2014)
Minister Kamp van Economische Zaken heeft eind 2014 een discussie gestart over het winnen van schaliegas in Nederland. Ook in de Westelijke Mijnstreek zou dat kunnen. Het Graetheidecomité heeft haar zienswijze ingediend bij de minister. Overigens vindt ook de provincie dat het vanwege de vele breuken in de ondergrond in Zuid Limburg niet kan en ook de gemeente Sittard-Geleen is tegen. Hier onze ingediende zienswijze.
Toptech-plan (2005)
Toen in 2005 duidelijk was dat DSM en Sabic Graetheide niet meer nodig hadden heeft het Rotterdamse planologisch bureau BVR (Riek Bakker), samen met de provincie een plan opgesteld voor een researchcampus die verspreid over het hele Graetheidegebied (dus niet alleen de 200 ha van DSM) gerealiseerd zou moeten worden. Een light-rail zou nodig zijn om de verschillende locaties met elkaar te verbinden. Het megalomane plan is volgens berekeningen van het Graetheidecomité goed voor 30.000 arbeidsplaatsen en dus veel groter dan de Philips-campus in Eindhoven. Het plan was totaal niet onderbouwd. Wat voor soort research er zou moeten gebeuren was onduidelijk. En waar al dat toppersoneel vandaan moest komen werd evenmin aangegeven. Het enige dat duidelijk was, is de naam: “Toptech”. Meer informatie over het plan: Hoe ziet het Top Tech plan er uit? Het Graetheidecomité schreef een tegen-nota, waarin de onmogelijkheid van het plan werd aangetoond. Daarna is er nooit meer iets van vernomen. Het werd wel nog naar Provinciale Staten gestuurd, maar die hebben het nooit besproken. De regionale kranten hebben (op verzoek van de provincie?) nooit over deze plannen gepubliceerd. De tegen-nota van het Graetheidecomitévindt U hier.
Kerncentrale op Graetheide (1974)
In mei 1974 publiceerde het Limburgs Dagblad plannen voor een kerncentrale op Graetheide. In die tijd vond men het blijkbaar geen probleem om zoiets in een druk bevolkt gebied en naast een chemisch bedrijf neer te zetten. De reacties van de gemeenteraad van Urmond waren nogal lauw. Na de publicaties in de krant is er nooit meer iets van vernomen Meer informatie: Kerncentrale op Graetheide?
Olieraffinaderij van DSM en SHELL op Graetheide (1969-1971)
In juli 1969 kwamen DSM (dat toen nog Staatsmijnen heette) en Shell met het plan om op Graetheide een olieraffinaderij te bouwen. Dat is een enorm grote fabriek die veel overlast in de omgeving veroorzaakt. De installatie zou moeten komen langs het Julianakanaal bij Berg (ten noorden van de Bergerweg). Hele woonwijken en complete dorpen rond het terrein zouden gesloopt moeten worden. De Nederlandse regering steunde de plannen omdat het werkgelegenheid zou opleveren na de sluiting van de kolenmijnen. Maandenlang was het voorpagina-nieuws in de Limburgse kranten.Lees hier meer.
Krupp wil naar Graetheide (1930)
In 1930 maakte de Duitse staalgigant Krupp plannen om op Graetheide een grote ijzer-en staalfabriek te bouwen. Krupp had in het Ruhrgebied al dergelijke fabrieken. Graetheide vond men aantrekkelijk omdat de kolen van de Maurits vlakbij waren. Het plan is nooit doorgegaan.
Hiernaast een krantenartkel uit 1930
De artikelen hieronder geven meer informatie over de mislukte projecten.