Plannen voor Schaliegas (2014)

Minister Kamp van Economische Zaken heeft eind 2014 een discussie gestart over het winnen van schaliegas in Nederland. De economie in de Verenigde Staten profiteert sterk van schaliegas en de minister wil dat onderzocht wordt of dat ook in Nederland kan. Het Graetheidecomité heeft haar zienswijze ingediend bij de minister. Overigens vindt ook de provincie dat het vanwege de vele breuken in de ondergrond in Zuid Limburg niet kan en ook de gemeente Sittard-Geleen is tegen. Hieronder onze ingediende zienswijze.

ZIENSWIJZE t.a.v. "Notitie Reikwijdte en Detailniveau"  Schaliegas

Uit de kaarten opgenomen in de ter inzage gelegde notitie hebben we kunnen opmaken dat  nagenoeg de hele regio Westelijke Mijnstreek in Zuid-Limburg potentieel winningsgebied kan worden voor schaliegas. Daaronder valt ook het hele werkgebied van onze Stichting Graetheidecomité en dat is de reden dat we gaarne onze zienswijze kenbaar willen maken. Hieronder treft u onze inhoudelijke zienswijze aan voor zover die specifiek is voor het Graetheide-gebied. Daarnaast hebben wij ook een aantal algemene bezwaren tegen schaliegaswinning. Die worden in het onderstaande in het kort weergegeven.

1. Winning van schaliegas verhoogt het risico op aardbevingen, met name in gebieden met breuklijnen. Het Graetheidegebied kent vele breuklijnen, o.a. de Feldbiss (een van de grootste breuken  in Nederland). Bovendien is in het verleden gebleken dat hier aardbevingen tot een sterkte 7 op de schaal van Richter kunnen voorkomen. Aanzienlijke effecten van schaliegaswinning voor mens en milieu door verhoogd risico op aardbevingen  zijn in dit gebied  dus zeer waarschijnlijk zijn. Dit geldt voor heel Zuid-Limburg en dit gebied dient daarom als uitsluitingsgebied te worden aangemerkt.

2. Aardbevingen kunnen niet alleen op zichzelf de leefomgeving en het milieu aantasten, maar in combinatie met schaliegasboringen neemt door bevingen het risico op het vrijkomen van gevaarlijke stoffen bij schaliegaswinning toe en daarmee het risico op vervuiling en op de besmetting van grond- en drinkwater. Omdat het voor het Graetheide-gebied te verwachten is dat seïsmologische gevolgen kunnen optreden moet dit gebied op voorhand uitgesloten  worden als plangebied.

3. De risico’s voor mens en milieu van boringen naar schaliegas zijn groot en ernstige milieugevolgen zijn niet uit te sluiten, terwijl de winning van schaliegas gepaard gaat met aantasting van landschap en leefomgeving. Bovendien zou het winnen van schaliegas kunnen leiden tot verdere vertraging van de transitie naar een duurzame energievoorziening. De gemeente Sittard-Geleen, waar het Graetheidecomité gevestigd is, heeft zich schaliegasvrij verklaard Als Graetheidecomité steunen wij de gemeente hierin volledig!

4. Een besluit over het al dan niet toestaan van schaliegaswinning vergt, gelet op de betrokken belangen, een breed maatschappelijk en politiek debat. Het opstellen van een Structuurvisie Schaliegas loopt op de uitkomsten van dat debat vooruit. De functie van een structuurvisie is de ruimtelijke inpasbaarheid van een activiteit te beoordelen. De principiële vraag of schaliegaswinning in Nederland toegestaan zou mogen en kunnen worden, wordt daarmee, nog voor de noodzakelijke discussie over risico’s en nut van schaliegaswinning is afgerond, door de minister van Economische Zaken al in positieve zin beantwoord. 

5. Deze zienswijze roept de minister op om eerst, gelet op de mogelijk aanzienlijke milieugevolgen en de niet te voorspellen risico’s op de lange termijn, de maatschappelijke en politieke discussie over schaliegas te voeren en af te ronden en voor die tijd geen verdere stappen te ondernemen voor een Structuurvisie Schaliegas.