Geen opslag van CO2 onder Geleen en Urmond.

De geplande opslag van CO2 door DSM Agro (nu OCI) gaat niet door meldden de Limburgse kranten op 26 mei 2010. DSM wilde vooraf 30 miljoen Euro van de overheid hebben. De afspraak bij het begin van het project was echter dat DSM pas geld zou krijgen als de CO2 in de grond zou zitten en niet vooraf (en ook niet als het project zou mislukken). De overheid weigerde echter nu al geld te geven.  Een belangrijke reden hiervoor is dat door het Graetheidecomité en de Milieufederatie geconstateerd was dat het opslagproject in het geheel niet paste binnen het landelijke beleid. Dat landelijk beleid gaat uit van opslag in lege gasvelden en die hebben we hier niet. Bovendien is opslag onder DSM veel moeilijker dan in lege gasvelden door de vele breuken in het gesteente. Helemaal definitief is het stopzetten van het project echter nog niet. Er vinden nog gesprekken plaats om te kijken of er een mogelijkheid is om toch verder te gaan. 

Het Graetheidecomité heeft daarom samen met de Limburgse Milieufederatie een brief naar minister Verhagen geschreven met de vraag of Geleen nu gestopt is of niet. Antwoord hebben we niet gekregen, maar op 14 februari 2011 maakte de minister bekend dat het project gestopt wordt. Ook OCI (dat de kunstmestfabriek van DSM heeft overgenomen) heeft geen bericht gekregen maar betreurt dat het project gestopt wordt. Volgens Choufour van OCI zou de opgedane kennis goud waard zijn geweest voor de grote kolenbekkens in Duitsland, België en Polen. En wij hadden in Nederland met dit project weer eens voorop kunnen lopen.

Dat de minister het project gestopt heeft komt vooral door de argumenten die het Graetheidecomité en de Milieufederatie hebben aangevoerd. Het DSM-project levert veel meer risico op dan opslag in een leeg gasveld en het past in het geheel niet in het landelijk beleid.

Hieronder de Limburgse kranten van 26 en 27 mei 2010.

 

co2 gaat niet door

co2 commentaar

 back f2