Dierenwelzijnscentrum komt in Born; geen golfbaan bij Limbrichterbos.

De milieuorganisaties hebben met de gemeente Sittard-Geleen en de Dierenbescherming overeenstemming bereikt over de plaats waar het Dierenwelzijnscentrum gebouwd zal worden. Gekozen is voor een plaats aan de Langereweg in Born, ongeveer tegenover de ingang van Nedcar. Het IVN Land van Swentibold, het Graetheidecomité, de Limburgse Milieufederatie en Natuurmonumenten hebben een overeenkomst hierover met de gemeente ondertekend. Het perceel van 1,8ha is nu natuurgebied (onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur EHS). Om dit verlies aan natuur te compenseren wordt op andere plaatsen bij het Limbrichterbos ongeveer 7 ha aan de EHS toegevoegd. Dit gebied zal dan meteen ook als natuurgebied ingericht worden. Verder zal er een groenzone langs de Langereweg komen. En ook stopt de gemeente met plannen voor de aanleg van een golfbaan bij het Limbrichterbos en ook andere bouwplannen aan de zuidkant van de Langereweg en Gelders Eind zijn uitgesloten. Dat de al lang slepende plannen voor een golfbaan (plan Lemborch) definitief niet doorgaan is iets waar de natuurorganisaties zeer verheugd over zijn.

Het Dierenwelzijnscentrum wordt zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd. Er komt plaats voor opvang van maximaal 80 honden en 150 katten. Het terrein wordt aan de achterkant afgesloten, zodat het erachter liggende natuurgebied niet als hondenuitloop gebruikt wordt.

Volgens de natuurorganisaties is de overeenkomst een ideale kans om in dit gebied iets aan verbetering van de natuur te doen. Tot nu toe is de gemeente vooral ten zuiden van Sittard en Geleen bezig geweest en is dit het eerste project in de buurt van Born. En het feit dat de golfbaan definitief niet doorgaat is natuurlijk ook een mooi resultaat van de overeenkomst met de gemeente.

VVD en CDA blijken niet erg gelukkig te zijn met de gekozen plaats. De VVD in de gemeenteraad betreurt dat er 2 ha. EHS opgeofferd wordt, terwijl er aan de overkant van de weg nog plaats genoeg is. En het CDA in Provinciale Staten vindt het onjuist dat een "verwaarloosde akker van 2 ha" geruild wordt tegen 7 ha landbouwgrond.

 

De plaats waar het DWC moet komen is op dez kaart aangegeven.

dwc

 back f2